Resepti | Porsaan ranskalaiseen tyyliin
Ruoanlaitto | reseptejä

Sianliha a la carte (joskus tunnetaan myös nimellä "liha a la carte") ei itse asiassa ole peräisin Ranskasta, vaan Venäjältä. Ruokalaji on peräisin 1800-luvun Venäjältä, missä se tunnettiin nimellä "Orlovsky-liha". Legendan mukaan tämän ruuan loi ranskalainen kokki, joka palveli venäläisen kreivi Grigory Orlovin taloudessa. Niinpä ruokalaji on saanut nimensä ranskalaisesta valmistusmenetelmästä ja reseptien tekijöiden alkuperästä.
Ainesosat:
800 g perunaa
1 kg porsaan ulkofileetä
3 sipulia
200 g sieniä
300 g juustoraastetta (mozzarella, cheddar)
150 g majoneesia
suolaa
pippuri
0,5 tl oreganoa
1 tl valkosipulijauhetta ja ripaus muskottipähkinää
Öljyä uunipellin voitelemiseen
Valmistelu:
Aloita leikkaamalla liha noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi ja yritä pitää palat mahdollisimman tasaisina, jotta ne kypsyvät tasaisesti uunissa. Kun liha on viipaloitu, peitä jokainen viipale kelmulla ja taputtele kevyesti molemmilta puolilta lihan pehmentämiseksi ja ohenemiseksi. Tämä varmistaa, että liha pysyy pehmeänä ja mehukkaana kypsennyksen aikana.
Kun olet jauhanut lihan kunnolla, mausta viipaleet suolalla ja vastajauhetulla mustapippurilla. Hiero mausteita varovasti lihan molemmille puolille, jotta maut pääsevät syvemmälle. Laita maustetut lihaviipaleet kulhoon ja lisää muutama lusikallinen majoneesia. Sekoita varovasti, jotta majoneesi peittää jokaisen lihapalan tasaisesti. Majoneesi lisää lihaan mehukkuutta ja auttaa mausteita tunkeutumaan lihaan paremmin. Raasta perunat seuraavaksi ohuiksi viipaleiksi. Perunoita viipaloittaessa yritä leikata viipaleet mahdollisimman tasaisesti, jotta ne kypsyvät tasaisesti uunissa ja pysyvät pehmeinä mutta rapeina. Laita perunaviipaleet erilliseen kulhoon, lisää suolaa, pippuria ja suosikkimausteitasi. Lisää lopuksi perunoiden joukkoon hieman majoneesia ja sekoita kaikki hyvin, jotta perunaviipaleet maustuvat ja peittyvät tasaisesti. Ota nyt yksi iso sipuli, leikkaa se puoliksi ja viipaloi ohuiksi viipaleiksi. Voitele pellille ohut kerros öljyä, jotta ruoka ei tartu pellille kypsennyksen aikana, ja levitä sipuliviipaleet tasaisesti pellille. Sipulit lisäävät ruokaan makeutta ja mehukkuutta kypsennyksen aikana.
Kun sipuli on lautasella, laita päälle maustetut ja majoneesilla päällystetyt lihaviipaleet. Aseta lihaviipaleet vierekkäin niin, että ne peittävät koko sipulin. Aseta perunaviipaleet varovasti lihaviipaleiden päälle. Yritä levittää perunaviipaleet tasaisesti niin, että ne peittävät koko lihan ja muodostavat mukavan tasaisen kerroksen. Viipaloi seuraavaksi tuoreet sienet. On suositeltavaa käyttää herkkusieniä tai muuta sientä, joka sopii hyvin lihan ja perunoiden kanssa. Laita sienet perunaviipaleiden päälle niin, että ne peittävät koko perunan. Sienet tuovat ruokaan syvyyttä ja makua. Ripottele pinnalle noin puolet juustoraasteesta. Juusto sulaa mukavasti perunoiden ja sienten päälle paistamisen aikana ja lisää astiaan kermaista ja täyteläistä makua. Ripottele juustokerroksen päälle vielä hieman majoneesia, joka auttaa juustoa sulamaan paremmin ja muodostaa kauniin kullanruskean kuoren paistamisen aikana. Laita uunipelti esilämmitettyyn uuniin 190 asteeseen ja paista noin 50 minuuttia. Tarkista ajoittain kypsennyksen aikana varmistaaksesi, että ruoka kypsyy tasaisesti ja perunat pehmenevät. 50 minuutin kuluttua ota pelti hetkeksi pois uunista ja ripottele päälle loput juustoraasteesta. Laita pelti takaisin uuniin ja paista vielä noin 10 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja astia on kauniin kullanruskea. Kun ruokalaji on valmis, anna sen jäähtyä muutama minuutti ennen tarjoilua, jotta maut sulautuvat. Tarjoile ruoka lämpimänä ja nauti raikkaan salaatin tai muun valitsemasi lisukkeen kanssa.
Täällä on vielä paljon mielenkiintoista luettavaa!

KODIN UNELMAT
Täydellinen koti, täydellinen elämä
Jos haluat julkaista mainoksen, ota yhteyttä meihin.
KODIN UNELMAT tuo sinulle inspiroivia kodin sisustusratkaisuja, moderneja sisustustrendejä sekä ajankohtaisia uutisia muotoilun ja arkkitehtuurin maailmasta. Täältä löydät myös herkullisia reseptejä, käytännöllisiä kauneusvinkkejä, puutarhasuunnitteluvinkkejä ja matkailuideoita.