Skip to main content

Resepti | Peruna- ja omenasalaatti

Ruoanlaitto | reseptejä
Resepti | Peruna- ja omenasalaatti
Koostumus
6 keitettyä perunaa
1 kuppi herneitä
2-3 omenaa
50 g selleriä
200 g majoneesia tai smetanaa
Suolaa maun mukaan
Sokeria maun mukaan
Sitruunamehua tai raparperimehua (tarvittaessa maun mukaan)
Yrttejä (esim. tilliä tai persiljaa)
1 tomaatti
1 porkkana

Valmistelu

Salaatin valmistus alkaa perunoiden keittämisellä. Aloita valitsemalla tasakokoiset perunat, jotka kypsyvät tasaisesti ja antavat ruoalle täydellisen koostumuksen. Laita perunat kylmään veteen, lisää hieman suolaa ja keitä keskilämmöllä, kunnes ne ovat täysin pehmeitä, mutta silti riittävän kiinteitä pitämään muotonsa leikattaessa. Valuta sitten perunat ja anna niiden jäähtyä kokonaan. On tärkeää antaa perunoiden jäähtyä, sillä lämpimien perunoiden sekoittaminen muihin aineksiin voi tehdä salaatin koostumuksesta liian pehmeän ja paakkuun. Kun perunat ovat jäähtyneet, kuori ne ja leikkaa tasaisiksi kuutioiksi. Tämä pilkkominen varmistaa, että kaikki ainekset sekoittuvat tasaisesti ja jokainen suupala on täynnä makuja.

Valitse seuraavaksi muutama tuore ja mehukas omena. Ihannetapauksessa omenoiden tulisi olla hieman happamia, koska ne tuovat salaattiin mukavan kontrastin makean ja hapan välille. Kuori omenat välttääksesi kitkerän maun ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi, jotka sopivat hyvin perunoiden kanssa. Omenoiden lisääminen salaattiin antaa tuoreutta ja lievää makeutta, mikä tekee ruoasta entistä nautinnollisempaa. Käytä raakaa selleriä lisätäksesi tuoreutta ja mausteisuutta salaattiin. Selleri on vihannes, joka rapealla koostumuksellaan ja hieman mausteisella maullaan antaa salaateille erityistä luonnetta. Pese selleri huolellisesti poistamalla lika ja raasta se sitten hienoksi. Raastettu selleri jakautuu tasaisesti salaattiin ja antaa jokaiselle suupalalle mukavan koostumuksen.

Kun kaikki pääainekset on valmistettu, on aika sekoittaa ne keskenään. Ota iso kulho, jotta siinä on tarpeeksi tilaa ainesten sekoittamiseen. Lisää kulhoon hienonnetut perunat, omenat ja raastettu selleri. Sekoita ne varovasti, jotta ainekset eivät hajoa tai murene liikaa. Valitse sitten, käytätkö majoneesia vai smetanaa. Majoneesi antaa salaatille täyteläisen ja kermaisen koostumuksen, kun taas smetana lisää keveyttä ja kirpeyttä tehden ruoasta hieman tuoreemman. Lisää haluamasi kastike hienonnettujen ainesten joukkoon ja sekoita varovasti, kunnes kaikki ainekset ovat tasaisesti peittyneet kastikkeella. Mausta salaatti suolalla ja sokerilla, jotka tasapainottavat ja korostavat ainesosien makuja. On tärkeää lisätä mausteita vähitellen ja maistaa jatkuvasti, jotta vältytään liian voimakkaalta tai miedolta. Sitruunan tai raparperimehun lisääminen antaa salaatille raikkaan kirpeyden, joka sopii hyvin omenoiden makeuden kanssa ja tasapainottaa majoneesin tai smetanan kermaisuutta. Mehua tulee lisätä pikkuhiljaa samalla maistelemalla makuseosta täydellisen tasapainon saavuttamiseksi.

Kun salaatti on maustettu, on aika valmistaa se tarjoilua varten. Ota muutama oksa tuoreita yrttejä – olipa se sitten tilliä, persiljaa tai ruohosipulia –, pilko ne hienoksi ja ripottele salaatin päälle antaaksesi ruoalle sekä raikkaan maun että värikkään korostuksen. Leikkaa lopuksi kypsät, mehukkaat tomaatit ohuiksi viipaleiksi ja aseta ne salaatin päälle. Tomaatit lisäävät ruokaan sekä väriä että maun syvyyttä tehden siitä visuaalisesti houkuttelevamman ja maukkaamman. Anna salaatin seistä hetki ennen tarjoilua, jotta kaikki maut sekoittuvat ja täydentävät toisiaan. Jos sinulla on aikaa, voit laittaa salaatin jääkaappiin, jotta siitä tulee vieläkin maukkaampaa ja raikkaampaa. Jäähdyttämisen ansiosta maut imeytyvät syvemmälle salaattiin ja tekevät jokaisesta puremasta nautinnollisempaa. Kun salaatti on valmis ja hyvin maustettu, tarjoile se kauniisti lautasella. Jokaisen pureman tulee tarjota täydellinen tasapaino eri makujen ja tekstuurien välillä – pehmeät perunat, rapea selleri, makea omena ja kermainen kastike, päällä tuoreita yrttejä ja mehukkaita tomaatteja. Tämä salaatti sopii täydellisesti itsenäiseksi annokseksi tai lisukkeeksi eri ruokien kanssa tarjoten täyteläisen makuelämyksen, joka tyydyttää jokaisen gourmetin.

Teksti/design: KODIN UNELMAT | S.Heinmets, J.Gotta | Valokuvat: casafassona.it

Täällä on vielä paljon mielenkiintoista luettavaa!

KODINUNELMAT

KODIN UNELMAT

Täydellinen koti, täydellinen elämä

Jos haluat julkaista mainoksen, ota yhteyttä meihin.

KODIN UNELMAT tuo sinulle inspiroivia kodin sisustusratkaisuja, moderneja sisustustrendejä sekä ajankohtaisia uutisia muotoilun ja arkkitehtuurin maailmasta. Täältä löydät myös herkullisia reseptejä, käytännöllisiä kauneusvinkkejä, puutarhasuunnitteluvinkkejä ja matkailuideoita.

Jatka lukemista
Ideat ja inspiraatio eivät lopu koskaan